Gminny Ośrodek Kultury w Lelowie realizował projekt pod nazwą „Lelów miejsce spotkania kultur”, który został dofinansowany przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Projekt ten miał na celu przybliżenie historii, zwyczajów i kultury zarówno polskiej jak i żydowskiej, a także tego jak w przeszłości przenikały się obie kultury.
W ramach warsztatów zorganizowany został także XI Konkurs Potraw Regionalnych: ciulimu i czulentu. W konkursie tym mogły wziąć udział osoby prywatne oraz Koła Gospodyń Wiejskich. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować dwie potrawy wywodzące się z kultury polskiej, a więc lelowski ciulim oraz potrawę z kuchni żydowskiej, czyli czulent. Ocenie podlegały zarówno walory smakowe, jak i estetyka podania tych dwóch potraw. Do udziału zgłosiło się 4 uczestników, jury w składzie: pan Paweł Antas- szef kuchni w restauracji Fantasmagoria w Częstochowie, pani Magdalena Dziarmaga oraz pani Joanna Sokolińska dokonała oceny wszystkich przygotowanych potraw. Przyznano następujące miejsca:
I miejsce- Bożena Włochowicz
II miejsce- Elżbieta Trenda
III miejsce- Bogusława Gorzkowska
III miejsce- KGW Mełchów