W ramach projektu przeprowadzone zostały cykle warsztatów edukacyjnych. I tak w dniach 5-9 października 2020 r. odbyły się warsztaty kuchni polskiej i żydowskiej. Kuchnia jest częścią kultury każdego narodu. Smakując potraw i słuchając opowieści o jedzeniu, możemy nauczyć się o świecie i historii ludzi, z którymi zasiadamy przy stole, więcej, niż czytając tomy książek. Ale też nie chodzi tu o wiedzę naukową, lecz o prawdziwe poznanie, dotknięcie duszy, pamięci pokoleń, czegoś, co w słowach jest nieuchwytne. Szczególnie aktualne jest to w przypadku kuchni żydowskiej. Smaki i zapachy przenoszą nas do świata, który liczy sobie tysiące lat. Warsztaty miały na celu przywrócenie do życia zapomnianych przepisów kuchni żydowsko-polskiej. Jednak nie ograniczyliśmy się tylko do rekonstruowania starych przepisów i ich stosowania – ucząc się przyrządzać różne potrawy, ale zgłębialiśmy wiedzę o tym, czym była i jest żydowska kuchnia.