2011-08-24 08:10
II Konkurs Potraw Regionalnych

          Konkurs został zorganizowany podczas Festiwalu kultury polskiej i żydowskiej „IX Święto Ciulimu -Czulentu”- Lelowskie Spotkanie Kultur przez Gminny Ośrodek Kultury w Lelowie oraz Starostwo Powiatowe w Częstochowie.

          Celem konkursu było: promowanie Gminy Lelów i potraw regionalnych; doskonalenie sztuki kulinarnej; wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami konkursu; pogłębienie wiedzy na temat tradycji lokalnej oraz zwyczajów kulinarnych kultury polskiej i żydowskiej oraz wspieranie lokalnej tożsamości.

          Konkurs został zorganizowany jako degustacja potraw regionalnych przygotowanych przez KGW i osoby prywatne. Polegał na przyrządzeniu przez każdego z uczestników dwóch potraw regionalnych: lelowskiego ciulimu i lelowskiego czulentu. Ocenie podlegały zarówno walory smakowe przygotowanych potraw, jak i estetyka ich wykonania i podania. 

          Do wzięcia udziału w konkursie zgłosiło się 6 uczestników. Powołana komisja dokonała oceny potraw regionalnych.

 

Skład komisji:

1. Paweł Antas  - Wiceprezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, Członek Zarządu Eurotok Polska, Szef Kuchni 

                           Restauracji „Em” w Koziegłowach

2. Jolanta Antas - Szef Kuchni Restauracji „Constancja” w Częstochowie

3. Mateusz Zasik

 

Nagrody dla laureatów konkursu ufundowane zostały przez Starostę Częstochowskiego Pana Andrzeja Kwapisza.

 

Przyznano następujące miejsca:

 

I miejsce- Anna Kurek

II miejsce- Bożena Włochowicz

II miejsce- Jadwiga Zirberminc

III miejsce- Henryka Zasuń

III miejsce- Monika Dratwa

2003 - 2017
Statystyki odwiedzin

Dzisiaj: 277
Bieżący miesiąc: 2859
OGÓŁEM: 903227
Sponsorzy
Partnerzy
Copyright © 2011

Gminny Ośrodek Kultury w Lelowie


Projekt i wykonanie: Michał Marcinkowski